Wat maakt een huis tot een (echte) thuis?
Op zondag 21 april 2024 zoekt Erfgoeddag uit wat het gewone zo bijzonder maakt, vroeger en nu. Voor scholen zijn er opnieuw de Erfgoeddag-weken tussen 15 en 26 april.
Thuis raakt iedereen op een andere manier. Wat maakt voor jou van een huis een echte thuis? Doet je familie dat, het meubilair, de gezelligheid? Misschien is thuis voor jou de kookkunsten van je grootmoeder, bepaalde geuren en geluiden of een bepaald gevoel? Misschien voel jij je wel op meerdere plekken thuis, of ben je nog op zoek naar een thuis?
Heel Vlaanderen en Brussel openen hun deuren met tal van activiteiten om divers erfgoed in de kijker te zetten. Zo ook in de Kempen, waar we een dag alle registers opentrekken. Van gevoelens, zintuigelijke ervaringen, ontdekkingen in je nabije buurt en verbondenheid tot reizen, migratie en nog veel meer! Wees welkom in de Kempen!
Ook in onze Stuifzand-regio zal je warm verwelkomt worden met een aantal activiteiten
- Welkom in het GasTHUISmuseum!
Op Erfgoeddag gaan we op zoek naar het THUISgevoel op de eeuwenoude site van het Oude Gasthuis en in Geel. Ontdek hoe de Geelse Gasthuiszusters van het klooster ook hun thuis maakten. In de Gasthuisapotheek maakten de zusters vroeger zalfjes en drankjes. Die kruidenkennis gebruiken we op Erfgoeddag om een kruidenwis te maken die je huis beschermt.
Wat Geel bijzonder maakt? Een thuis aanbieden is hét magische (maar vooral doodgewone) ingrediënt van de Geelse Gezinsverpleging. Recent werd deze traditie en zorgmodel door Unesco erkend. Kom alles te weten over de gezinsverpleging en de Unesco-erkenning tijdens een lezing (om 11 uur).
En wie wil kan zelf een eigen ieniemienie Gasthuismuseumpje maken om thuis een plek te geven. Kortom: iedereen heerlijk thuis in ons GasTHUISmuseum.
- Op stap met de gids: Zorg in Geel
‘De Barmhartige Stede’ is in Geel geen loze bijnaam. In het stadscentrum ontdek je hoe ‘de zorg voor mens en samenleving’ hier in de praktijk werd, en wordt, gebracht. Wandel mee met de gids en ervaar deze zorg in al zijn facetten!
- Workshop vilten voor jongeren in het Jakob Smitsmuseum
Tijdens deze workshop ga je zelf aan de slag met wol en maak je onder begeleiding van Nell Maher het mooiste decoratieve werkje. Net als Jakob Smits haalt Nell Maher haar inspiratie uit het Kempische landschap, een plek waar beide kunstenaars zicht thuis voelen. Jakob Smits werd geboren in Rotterdam, maar verhuisde naar Mol om er te kunnen schilderen. Nell Maher is afkomstig uit de Kempen, maar heeft ook op verschillende plaatsen gewoond. Toch grijpt ze in haar kunst graag terug naar iets typisch Kempisch: wol!
Ze kleurt de wol zelf en maak de mooiste Kempische landschappen in vilt. Tijdens deze workshop legt ze je de kneepjes van het vak uit en mag je zelf volop experimenteren.
Klinkt deze workshop als iets wat je echt graag wil doen? Schrijf je dan zeker in!
Daarnaast is het Jakob Smitsmuseum ook gratis open voor bezoekers!
- HOMEMADE de kunst van het ambacht in het Klompenmuseum
Homemade is hip! Heel veel mensen keren terug naar de kunst van het huisgemaakte: keramiek, breien en borduren, meubelmakerij, weven,… Zelf dagdagelijkse gebruiksvoorwerpen ontwerpen en maken, brengt plezier en voldoening.
Klompenmuseum Den Eik staat op Erfgoeddag helemaal in het teken van het handgemaakte, ambachtelijke product. Met HOMEMADE brengen we oude ambachten samen die in en om het huis werden beoefend. Een marktje vol experts laat zien en voelen wat hun ambacht inhoudt. In het museum ontdek je dan weer alles over een oud en vaak onbekend ambacht dat een belangrijke rol speelde in de Kempen: het maken van klompen.
Ook kinderen verwelkomen we met een speciaal belevingsprogramma. Zij kunnen experimenteren met klei, klompen schilderen, een zoektocht doen op het belevingspad,… Een beleving voor het hele gezin! Graag tot dan!
- 4 mini-expo’s: Van Lei tot Cloud
Duik in je schoolherinneringen op 4 locaties in Meerhout! Van 21 april tot en met 19 mei 2024 vormen Bezoekerscentrum Grote Netewoud, bibliotheek Meerhout, Den Doktoor en Woonzorgcentrum De Berk het toneel voor een sprekende selectie ‘schoolgerief’ in huiselijke setting. De collectie van Gemeentelijke Basisschool De Duizendpoot krijgt namelijk een nieuwe thuis in het erfgoeddepot van de school. Voor we ze verpakken, pakken we er graag mee uit!
Elke locatie toont een uniek deel van de collectie. In korte filmpjes nemen de vrijwilligers, die de voorbije jaren voor deze collectie zorgden, je mee in het werk achter de schermen. Volg hen van inventarisatie tot verhuis, en deel wat jij nog weet over de schooltijd van toen.
Alle Erfgoeddag vragen en ideeën zijn welkom op: erfgoed@stuifzand.be.