Van Nieuwjaarkezoete tot Krik Krak: alle Kempense bedelzangtradities verzameld op zing-ze.be

Op het einde van het jaar en op 6 januari zie je ze in de Kempen weer opduiken: zangertjes die van deur tot deur trekken voor een centje of iets zoets. In de Kempense dorpen zijn Nieuwjaarke Zoete en Driekoningen zingen nog ieder jaar een feest voor jong en oud. Ook andere, vaak heel lokale tradities,  zoals Sint-Katharina (Arendonk) en Krik Krak (Retie) zingen, brengen doorheen het jaar heel wat volk op de been. De Kempense erfgoedcellen brachten de afgelopen maanden de zogenaamde bedelzangtradities en hun bijhorende gebruiken in kaart en bundelden deze op de website www.zing-ze.be.

De website www.zing-ze.be bestond al langer maar je vond er enkel info over de bedelzangtradities van de Zuiderkempen. Nu slaan de vier Kempense erfgoedcellen de handen in elkaar om het online platform uit te breiden met tradities uit de bredere regio. “Iedereen kent natuurlijk Driekoningen en Nieuwjaarke Zoete, maar de Kempen heeft een heel rijke en gevarieerde bedelzangcultuur”, zegt Janna Lefevere van Stuifzand. “Bijna ieder seizoen is er wel ergens een dorp waar er gezongen wordt. In februari zingen ze Goriën in Schoonbroek en zetten daarmee de lente in. Op het einde van de zomer trekken de kinderen in Hoogstraten al zingend en verkleed, in stoet, door de straten om Begijntjes Laat Besluit te vieren. De Kempense winter wordt in september al feestelijk ingezet met tradities zoals Krik Krak en Kaarske in lantaarn”. Maar het gaat om meer dan de tradities die we nu kennen. “Terwijl er nieuwe tradities ontstaan of komen overgewaaid – denk maar aan Halloween – zijn er ook een aantal tradities die doorheen de jaren verdwenen zijn” vult Annelies Tack van Kempens Karakter aan. “Deze vermelden we ook op de website. Die diversiteit aan bedelzangtradities kun je ontdekken op de nieuwe Zing Ze-website, waar je een overzichtskaart kan raadplegen om te achterhalen welke tradities nog beoefend worden, waar ze vandaan komen, hoe ze doorheen de jaren geëvolueerd zijn, … We verzamelden per traditie ook (historisch) fotomateriaal en audiobestanden waar je de liedjes kunt beluisteren. Hier en daar vind je zelfs bewegend beeld  of een partituur terug”.

Naast informatie over dit immaterieel erfgoed, vind je ook heel wat inspiratie op www.zing-ze.be. Er is een pagina vol educatieve pakketten, knutseltips en ideeën om zelf aan de slag te gaan met de verschillende bedelzangtradities.

De Kempense erfgoedcellen roepen ook op om de website nog verder aan te vullen. Ken je nog een (verdwenen) bedelzangtraditie, maar vind je ze niet terug op de website? Heb jij nog liedjes of doen jullie in je dorp of wijk iets bijzonders om de zangtradities levend te houden of weer aan te wakkeren? Laat het weten via het contactformulier op de website.

De nieuwe website www.zing-ze.be is een samenwerking tussen de erfgoedcellen Erfgoed Noorderkempen, Erfgoed Voorkempen, Stuifzand en Kempens Karakter.