Bevrijdingsfeesten

In september 2024 is het tachtig jaar geleden dat de Kempen bevrijd werden door de geallieerden. Dit betekent dat deze gebeurtenis doorheen de hele regio herdacht wordt met bevrijdingsfeesten en talloze activiteiten.

Tachtig jaar bevrijding in Mol

Herdenking Bevrijding Mol, (c) Gemeente Mol

Contact voor de herdenking

VVG Mol – vvgmol@gmail.com / 0484486333

Contact voor ‘In het spoor van de bevrijding’

info@molsegidsenkring.be & toerisme@gemeentemol.be

Zaterdag 14 september 2024

Op 13 september 1944 werd Mol bevrijd door Britse troepen. Hierbij gaven een aantal Britse soldaten het leven. Zij vonden een laatste rustplaats op de begraafplaatsen in Mol-Centrum en Achterbos.
De Verbroedering Vaderlandslievende Groeperingen (VVG) organiseert op 14 september 2024 een samenkomst aan het Boulevardpark van Mol. Hier staan we samen stil bij de oorlogsvrijwilligers, leggen we bloemen bij de graven van de Britten en het monumenten van de Fransen, en een roosje voor de Mollenaren. Van hieruit wordt koers gezet naar het politiebureau in de Guido Gezellestraat waar een ceremonie zal plaatsvinden met inhuldiging van de gedenksteen van rijkswachter Wuyts.

Waar? Boulevardpark – Collegestraat, Mol
Wanneer? Zaterdag 14/9 om 13u30
Gratis toegankelijk

Zondag 29 september 2024

De bevrijding van de Kempen verliep niet zonder slag of stoot. Aan de Kempische kanalen braken grote gevechten uit waarbij velen sneuvelden. De enige stille getuigen van deze veldslag zijn de gedenkstenen langs de kanalen.
Fiets mee langs de plaatsen waar dit allemaal gebeurde en laat je met de tocht ‘In het spoor van de bevrijding’ door de gids even meevoeren, terug in de tijd, aan de hand van persoonlijke verhalen.

Waar? Vertrek aan Sas 6 – Boeretang, Mol
Wanneer? Zondag 29/9 van 14 uur tot 17u30
Prijs: Onder 12 jaar gratis / Standaard: 5 euro / UIT-pas kansentarief: 1 euro
Reserveren is niet nodig.

Het Bevrijdingsweekend in Meerhout

Meer informatie?

Gemeentehuis – Markt 1, Meerhout
cultuur@meerhout.be / 014 24 99 28

Vaderlands Vredelievend Meerhout – 0496 22 09 20

Om de tachtigjarige bevrijding van Meerhout door de geallieerden te voeren, heeft Lokaal bestuur Meerhout een aantal boeiende activiteiten op de planning staan.

Vrijdag 13 september 2024

Het bevrijdingsweekend van Meerhout wordt ingezet met een herdenking van 10 uur tot 13 uur. Deze herdenking omvat een kerkdienst, speeches, een bloemenhulde en eerbetuiging om de gevallen soldaten na tachtig jaar te herdenken.
’s Avonds om 19u30 geeft Sis van Eeckhout een lezing over zijn boek ‘Het Boek der Kampen’ in de Agora van het gemeentehuis. De Tweede Wereldoorlog wordt gekenmerkt door de opkomst van het nazisme, de vervolging van politiek gevangenen en joden, de organisatie van verzet en de gruwel van (werk)kampen. De vader van Sis, Ludo van Eeckhout, overleefde het concentratiekamp Dachau en bestudeerde de kampen na de oorlog als eerbetoon aan alle slachtoffers die ze opgeëist hebben. Hierover publiceerde hij meerdere boeken waaronder zijn befaamde ‘Boek der Kampen’. Vandaag zet zijn zoon, Sis van Eeckhout, het werk verder met een volledige update van zijn vaders publicatie onder de naam ‘Het boek der Kampen’.

Vrijdag 13 september tot en met 16 november 2024

Van 13 september tot en met 16 november kan je in de wandelgangen van het gemeentehuis ook proeven van de oorlogskeuken met de tentoonstelling ‘De oorlogskeuken: vrouwen aan het thuisfront’. Tijdens de oorlog bleef de moeder des huizes achter met de kinderen terwijl haar man naar het oorlogsfront of een werkkamp werd gestuurd. De vrouw zorgde ervoor dat “het gewone leven” kon doorgaan in barre tijden. De vrouw hield het thuisfront, en de samenleving, overeind en hielp zo de ontwrichtende gevolgen van de oorlog in te perken.
Door de schaarste in levensmiddelen moest de huisvrouw roeien met de riemen die ze had, wat geen evidentie was. Heel wat kookboeken, recepten en andere materialen zagen in deze periode het levenslicht.

Oorlogskeuken: vrouwen aan het thuisfront, (c) Lokaal bestuur Meerhoout

Herdenking van tachtig jaar bevrijding in Balen & Olmen

Manschappen van de Belgische Brigade Piron in de Zandstraat te Balen, (c) Balen Bevrijd.

Inschrijven is niet nodig. De plechtigheden en expo kan je gewoon bijwonen.

Vrijdag 13 september 2024

Ook in Balen en Olmen staat 13 september in teken van het herdenken van de gevallen soldaten en bevrijding van de Kempen zo’n tachtig jaar geleden. Op verschillende locaties en tijdstippen kan je verspreid over Balen en Olmen een aantal plechtigheden bijwonen.

  • Om 9 uur gaat een plechtigheid door op de begraafplaats van Balen-Wezel.
  • Aan het Kruis op de Malou zal om 10 uur een plechtigheid plaatsvinden.
  • Op de begraafplaats van Schoorheide gaat om 10u30 een plechtigheid van start.
  • De begraafplaats van Olmen zal het toneel vormen voor de plechtigheid om 11u25.
  • Aan het Monument der Gesneuvelden in Balen-Centrum gaat een plechtigheid van start om 12 uur.

Daarnaast zal vanaf 12u30 een mini-expo opengesteld worden in VC De Kruierie over de gebeurtenissen in Balen tijdens september van het jaar 1944.

De bevrijdingsfeesten van Geel

Bevrijdingsfeesten Geel, (c) Stad Geel

Van 20 tot 22 september kan je doorheen heel de stad, in samenwerking met verschillende partners, heel wat activiteiten terugvinden om de tachtig jarige bevrijding te herdenken.

Voor ieder wat wils!

Vrijdag 20 september 2024

Vrijdagavond wordt ingezet met een gespreks- en debatavond over Wereldoorlog II in Geel. Deze zal doorgaan in een gezellige cafésetting waarbinnen experts hun kennis en inzichten delen over de Tweede Wereldoorlog in Geel en daarbuiten. Ook het publiek wordt aangemoedigd deel te nemen aan de gespreksavond.

Waar? Zaal Holvenia
Wanneer? Vrijdag 20/9 om 19u30

Zaterdag 21 september 2024

Zaterdag ochtend ontvangt de stad om 10 uur meer dan vijftig internationale gasten voor een herdenking op de ‘Geel war cemetry’. Onder deze gasten bevinden zich verschillende nabestaanden van soldaten die tijdens de Bevrijding van Geel het leven lieten. De stad nodigt ook alle buurtbewoners en sympathisanten uit om samen met hen de gevallen soldaten te herdenken.

Doorlopend doorheen de dag organiseert BOMB (Belgian Oldtimer Military Brigade) rondritten met oude legervoertuigen doorheen de stad.
Na een druk gevuld dagprogramma kan men zich zaterdagavond inleven in de muziekscène van toen met live muziek uit de jaren 1940 in café De Werft.

Zondag 22 september 2024

Op zondag zal het bevrijdingsweekend in Geel afgesloten worden met een indrukwekkende Taptoe om 15 uur onder leiding van de Centrumharmonie in samenwerking met verschillende nationale muziekverenigingen.

Waar? De Markt
Wanneer? Zondag 22/9 om 15 uur

Gedurende het hele Bevrijdingsweekend

Dat is niet alles! Naast de dagactiviteiten kennen de Bevrijdingsfeesten in Geel dit jaar ook een primeur: muurschildering ‘D-Day’ uit Meerhout zal na een grondige restauratie voor het eerst onthuld worden. Zowel op zaterdag als op zondag kan je van 13 tot 17 uur in de Sint-Amandskerk naar de expositie van de Meerhoutse muurschilderingen ‘D-Day’ en ‘Gloria’ gaan kijken.
In 1944 schilderde Engelse soldaat Albert B. Hales deze taferelen op de muren van de toenmalige jongensschool in Meerhout, nu bekend als GBS De Duizendpoot. Deze muurschilderingen werden met de steun van de Vlaamse Overheid, Provincie Antwerpen, Lokaal bestuur Meerhout en Stuifzand opnieuw in ere hersteld. ‘Gloria’ werd eerder gerestaureerd en getoond voor publiek en zal nu opnieuw te bezichtigen zijn, maar voor ‘D-Day’ zal dit een eerste toonmoment zijn sinds haar restauratie.

Daarnaast zal de stad gedurende het hele weekend op verschillende locaties en gedurende verschillende tijdstippen het decor vormen voor het beleven van oorlogsverhalen. Historici, gidsen en verhalenvertellers rollen op verschillende plaatsen de oorlogsverhalen uit die zich daar tachtig jaar eerder afspeelden. Hiervoor worden gebouwen door het OPZ Geel en privéeigenaars uitzonderlijk geopend voor publiek. Het stadspark vormt het toneel voor een uitgebeeld kampement van geallieerde soldaten in samenwerking met de 82nd-101st Airborne Division vzw.

Bevrijdingsfeesten Geel, (c) Stad Geel

Meer informatie over de festiviteiten in Geel? Bezoek de website.