In september 2024 is het tachtig jaar geleden dat de Kempen bevrijd werden door de geallieerden. Dit betekent dat deze gebeurtenis doorheen de hele regio herdacht wordt met bevrijdingsfeesten en talloze activiteiten.
VVG Mol – vvgmol@gmail.com / 0484486333
info@molsegidsenkring.be & toerisme@gemeentemol.be
Op 13 september 1944 werd Mol bevrijd door Britse troepen. Hierbij gaven een aantal Britse soldaten het leven. Zij vonden een laatste rustplaats op de begraafplaatsen in Mol-Centrum en Achterbos.
De Verbroedering Vaderlandslievende Groeperingen (VVG) organiseert op 14 september 2024 een samenkomst aan het Boulevardpark van Mol. Hier staan we samen stil bij de oorlogsvrijwilligers, leggen we bloemen bij de graven van de Britten en het monumenten van de Fransen, en een roosje voor de Mollenaren. Van hieruit wordt koers gezet naar het politiebureau in de Guido Gezellestraat waar een ceremonie zal plaatsvinden met inhuldiging van de gedenksteen van rijkswachter Wuyts.
Waar? Boulevardpark – Collegestraat, Mol
Wanneer? Zaterdag 14/9 om 13u30
Gratis toegankelijk
De bevrijding van de Kempen verliep niet zonder slag of stoot. Aan de Kempische kanalen braken grote gevechten uit waarbij velen sneuvelden. De enige stille getuigen van deze veldslag zijn de gedenkstenen langs de kanalen.
Fiets mee langs de plaatsen waar dit allemaal gebeurde en laat je met de tocht ‘In het spoor van de bevrijding’ door de gids even meevoeren, terug in de tijd, aan de hand van persoonlijke verhalen.
Waar? Vertrek aan Sas 6 – Boeretang, Mol
Wanneer? Zondag 29/9 van 14 uur tot 17u30
Prijs: Onder 12 jaar gratis / Standaard: 5 euro / UIT-pas kansentarief: 1 euro
Reserveren is niet nodig.
Meer informatie?
Gemeentehuis – Markt 1, Meerhout
cultuur@meerhout.be / 014 24 99 28
Vaderlands Vredelievend Meerhout – 0496 22 09 20
Om de tachtigjarige bevrijding van Meerhout door de geallieerden te voeren, heeft Lokaal bestuur Meerhout een aantal boeiende activiteiten op de planning staan.
Het bevrijdingsweekend van Meerhout wordt ingezet met een herdenking van 10 uur tot 13 uur. Deze herdenking omvat een kerkdienst, speeches, een bloemenhulde en eerbetuiging om de gevallen soldaten na tachtig jaar te herdenken.
’s Avonds om 19u30 geeft Sis van Eeckhout een lezing over zijn boek ‘Het Boek der Kampen’ in de Agora van het gemeentehuis. De Tweede Wereldoorlog wordt gekenmerkt door de opkomst van het nazisme, de vervolging van politiek gevangenen en joden, de organisatie van verzet en de gruwel van (werk)kampen. De vader van Sis, Ludo van Eeckhout, overleefde het concentratiekamp Dachau en bestudeerde de kampen na de oorlog als eerbetoon aan alle slachtoffers die ze opgeëist hebben. Hierover publiceerde hij meerdere boeken waaronder zijn befaamde ‘Boek der Kampen’. Vandaag zet zijn zoon, Sis van Eeckhout, het werk verder met een volledige update van zijn vaders publicatie onder de naam ‘Het boek der Kampen’.
Van 13 september tot en met 16 november kan je in de wandelgangen van het gemeentehuis ook proeven van de oorlogskeuken met de tentoonstelling ‘De oorlogskeuken: vrouwen aan het thuisfront’. Tijdens de oorlog bleef de moeder des huizes achter met de kinderen terwijl haar man naar het oorlogsfront of een werkkamp werd gestuurd. De vrouw zorgde ervoor dat “het gewone leven” kon doorgaan in barre tijden. De vrouw hield het thuisfront, en de samenleving, overeind en hielp zo de ontwrichtende gevolgen van de oorlog in te perken.
Door de schaarste in levensmiddelen moest de huisvrouw roeien met de riemen die ze had, wat geen evidentie was. Heel wat kookboeken, recepten en andere materialen zagen in deze periode het levenslicht.
Inschrijven is niet nodig. De plechtigheden en expo kan je gewoon bijwonen.
Ook in Balen en Olmen staat 13 september in teken van het herdenken van de gevallen soldaten en bevrijding van de Kempen zo’n tachtig jaar geleden. Op verschillende locaties en tijdstippen kan je verspreid over Balen en Olmen een aantal plechtigheden bijwonen.
Daarnaast zal vanaf 12u30 een mini-expo opengesteld worden in VC De Kruierie over de gebeurtenissen in Balen tijdens september van het jaar 1944.
Van 20 tot 22 september kan je doorheen heel de stad, in samenwerking met verschillende partners, heel wat activiteiten terugvinden om de tachtig jarige bevrijding te herdenken.
Voor ieder wat wils!
Vrijdagavond wordt ingezet met een gespreks- en debatavond over Wereldoorlog II in Geel. Deze zal doorgaan in een gezellige cafésetting waarbinnen experts hun kennis en inzichten delen over de Tweede Wereldoorlog in Geel en daarbuiten. Ook het publiek wordt aangemoedigd deel te nemen aan de gespreksavond.
Waar? Zaal Holvenia
Wanneer? Vrijdag 20/9 om 19u30
Zaterdag ochtend ontvangt de stad om 10 uur meer dan vijftig internationale gasten voor een herdenking op de ‘Geel war cemetry’. Onder deze gasten bevinden zich verschillende nabestaanden van soldaten die tijdens de Bevrijding van Geel het leven lieten. De stad nodigt ook alle buurtbewoners en sympathisanten uit om samen met hen de gevallen soldaten te herdenken.
Doorlopend doorheen de dag organiseert BOMB (Belgian Oldtimer Military Brigade) rondritten met oude legervoertuigen doorheen de stad.
Na een druk gevuld dagprogramma kan men zich zaterdagavond inleven in de muziekscène van toen met live muziek uit de jaren 1940 in café De Werft.
Op zondag zal het bevrijdingsweekend in Geel afgesloten worden met een indrukwekkende Taptoe om 15 uur onder leiding van de Centrumharmonie in samenwerking met verschillende nationale muziekverenigingen.
Waar? De Markt
Wanneer? Zondag 22/9 om 15 uur
Dat is niet alles! Naast de dagactiviteiten kennen de Bevrijdingsfeesten in Geel dit jaar ook een primeur: muurschildering ‘D-Day’ uit Meerhout zal na een grondige restauratie voor het eerst onthuld worden. Zowel op zaterdag als op zondag kan je van 13 tot 17 uur in de Sint-Amandskerk naar de expositie van de Meerhoutse muurschilderingen ‘D-Day’ en ‘Gloria’ gaan kijken.
In 1944 schilderde Engelse soldaat Albert B. Hales deze taferelen op de muren van de toenmalige jongensschool in Meerhout, nu bekend als GBS De Duizendpoot. Deze muurschilderingen werden met de steun van de Vlaamse Overheid, Provincie Antwerpen, Lokaal bestuur Meerhout en Stuifzand opnieuw in ere hersteld. ‘Gloria’ werd eerder gerestaureerd en getoond voor publiek en zal nu opnieuw te bezichtigen zijn, maar voor ‘D-Day’ zal dit een eerste toonmoment zijn sinds haar restauratie.
Daarnaast zal de stad gedurende het hele weekend op verschillende locaties en gedurende verschillende tijdstippen het decor vormen voor het beleven van oorlogsverhalen. Historici, gidsen en verhalenvertellers rollen op verschillende plaatsen de oorlogsverhalen uit die zich daar tachtig jaar eerder afspeelden. Hiervoor worden gebouwen door het OPZ Geel en privéeigenaars uitzonderlijk geopend voor publiek. Het stadspark vormt het toneel voor een uitgebeeld kampement van geallieerde soldaten in samenwerking met de 82nd-101st Airborne Division vzw.
Meer informatie over de festiviteiten in Geel? Bezoek de website.