De islam heeft altijd al tot de verbeelding gesproken en gevoelens van fascinatie, weerstand of nieuwsgierigheid opgeroepen. Dat was ook zo bij de aankomst en vestiging van duizenden arbeidsmigranten uit Marokko en Turkije vanaf de jaren 1960. De impact was dan ook groot, zowel op de eigen gemeenschap als op het Vlaamse middenveld. Daarover lopen momenteel twee projecten: Hilāl en Negotiating Solidarity. Die stelt KADOC op 26 oktober 2022 aan u voor in het Red Star Line Museum.
Het onderzoeksproject Negotiating Solidarity. De gedeelde geschiedenis en het erfgoed van het Belgische middenveld en de naoorlogse moslimmigratie gaat na hoe de aanwezigheid van en de omgang met vooral Noord-Afrikaanse en Turkse moslimmigranten onze samenleving, en in het bijzonder het middenveld, hebben veranderd.
Het project Hilāl: 50 jaar islamitische eredienst in Vlaanderen focust op het onderbelichte moskee-erfgoed. Het wil de samenwerking tussen de erfgoedsector en organisaties van de islamitische eredienst bevorderen door de geschiedenis van moskeeën en het daarmee verbonden erfgoed te documenteren, te onderzoeken en te delen door activiteiten uit te werken voor een breed publiek.
19.00 uur: Welkom | Kim Christiaens, directeur KADOC-KU Leuven
19.10 uur: Oral history met gastarbeidersvrouwen | Nadia Babazia, Red Star Line Museum
19.30 uur: Negotiating solidarity | Stijn Carpentier, KADOC-KU Leuven
20.00 uur: Hilāl. 50 jaar islamitische eredienst in Vlaanderen | Sarah El Moussaoui, KADOC-KU Leuven
20.30 uur: Preview website Heredi – Heritage, Religion and Diversity | Karim Ettourki, KADOC- KU Leuven
20.40 uur: Receptie met hapje en drankje