Onze projecten ‘Koninklijke Kempen’ en ‘Gloria komt naar huis’ vallen in de prijzen!!


Het project ‘Koninklijke Kempen’ wint de Erfgoedprijs 2023 ter waarde van 10.000 euro

De Erfgoedprijs is aan zijn zesde editie toe. Met de prijs bekroont de provincie Antwerpen organisaties die het rijke onroerend erfgoedverleden uit de provincie in de verf zet. Dit jaar wint het project ‘Koninklijke Kempen’ de Erfgoedprijs van 10.000 euro. Het project maakt het publiek warm voor het zogenaamde Koninklijke domein in de Kempen. Daarnaast winnen twee laureaten 5.000 euro: het gerestaureerde Fort Van Liezele in Puurs-Sint-Amands en de schildering Gloria op de muur van Basisschool De Duizendpoot in Meerhout.

Koning Leopold I en zijn nazaten kochten vanaf midden 19de eeuw systematisch gronden in Geel, Mol, Dessel en Retie. De Belgische Kroon gebruikte de gronden voor bosbouw, landbouw, turfwinning, als jachtgebied, de koning probeerde zelfs wit zand te winnen. Later werden deze ‘Koninklijke Kempen’ omgebouwd tot een voorbeeldregio voor de landbouw, ontstond er het Prinsenpark en kreeg Mol er een atoomdorp waar aan kernonderzoek werd gedaan.

‘Koninklijke Kempen’ deelt het rijke verhaal van deze streek met zoveel mogelijk mensen. Dankzij de inzet van de IOED en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete, en in samenwerking met veel partners, werd een geheel rond het zogenaamde Koninklijke domein in de Kempen opgezet: wandelingen, een expo, een prachtig boek en landschapsherstel verankeren dit erfgoed in onze leefomgeving.

Gedeputeerde Luk Lemmens, bevoegd voor Erfgoed: “De jury looft de multidisciplinaire aanpak van het project ‘Koninklijke Kempen’: getuigen werden geïnterviewd en de inwoners werden betrokken. Maar ook de toeristische diensten, de openbare besturen, de erfgoed- en de landschapssector en vele vrijwilligers werden ingezet voor dit alomvattend project mét langetermijnvisie. Met het provinciebestuur willen we deze langetermijnvisie met de Erfgoedprijs een steuntje in de rug geven!”

Stuifzand en RLKGN danken iedereen die meewerkte aan dit project: Heemkring Zeven Neten Retie vzw, Danny Van der Veken, Stadsarchief Geel, Battle for the Locks, Molse Kamer voor Heemkunde, Werkgroep Geschiedenis en Heemkunde Rauw (Woestijnpaleis), Heemkundige Kring De Griffioen Dessel, Michel Willokx, Uitgeverij Public Space, Els Vandervoort (CAZAC), Bart Van der Moeren, TPA (Kempen), Prinsenpark Retie, Natuurpunt, Rurant, LEADER, Hooibeekhoeve, Onroerend Erfgoed, Kemp vzw, Jakob Smitsmuseum Mol, Abdij Postel, TABLOO, de lokale besturen van Geel, Meerhout, Retie en Mol, de inwoners van het gebied, iedereen die een stukje geschiedenis met ons deelde

Ook muurschildering Gloria wint een prijs!

In 2020 werden bij toeval enkele schitterende muurschilderingen ontdekt in een lokaal van Basisschool De Duizendpoot in Meerhout. Het lokaal werd op dat moment afgebroken; Toch slaagde de school er dankzij de steun van Renotec, patrimoon, de Vlaamse Overheid, de gemeente, WOII-expert en Stuifzand er in om de schilderingen van de muur te halen. In 2022 keerde een eerste schildering terug naar de school: Gloria. Ook dit project viel als laureaat mooi in de prijzen.

Meer weten over deze projecten?