Dit was Open Monumentendag 2024

Op de zonnige ochtend van zondag 8 september werd binnen de zeven Stuifzandgemeenten Open Monumentendag met diverse plezante activiteiten ingezet. Ook het Stuifzandteam had hun wandelschoenen klaargezet. Hier blikken we er even op terug.

Een wandeling door de geschiedenis met glas in de hand

Het prachtige gebouw van het Casino van Gompel opende voor Open Monumentendag haar deuren. De rondleidingen doorheen dit erfgoedpand zaten volledig volgeboekt en de randactiviteiten zoals de live demonstraties glasblazen werden enthousiast onthaalt door de bezoekers. Ook het terras werd goed gevuld.

Het Stoomzagerijfeest

Voor de opening van de stoomzagerij in Laakdal werd een namiddag vol festiviteiten op poten gezet. De vernieuwde site werd opengesteld voor talloze bezoekers en inwoners en officieel ‘ingezaagd’.
Met zowel het museum vol historische werktuigen als een platform voor lokale kunstenaars in de expo ‘hout’, worden verleden en heden van de stoomzagerij verenigd binnen de site. Workshops, eTukTuks en een speeltuin dompelden jong en oud onder in dit stukje Laakdals erfgoed.

Oldtimershow met tractoren

Ook landbouwerfgoed kon natuurlijk niet ontbreken op Open Monumentendag 2024! De oldtimer tractor show aan de Worfthoeve in Geel presenteerde meer dan tweehonderd oldtimer tractoren en historische landbouwmachines.

Het Bakkerijmuseum, Brouwerijmuseum en Molen van ’t Veld wisten een breed publiek te bekoren en wat bij te brengen over traditionele ambachten en lokaal erfgoed.

Molenaarsambacht in de kijker!

De watermolen in Retie ontving doorheen de hele dag doorlopend bezoekers om ze wat bij te brengen over het indrukwekkende molengebouw en de molenaarsambacht. De molen in Retie was namelijk een zogenaamde ‘banmolen’. Dit wil zeggen dat de molen onder toezicht stond van de dorpsheer en alle onderdanen verplicht werden hun graan hier te laten malen en een deeltje van het meel af te staan als belasting aan de heer.
Vandaag de dag is molenaar Staf Stessens in de Retiese watermolen aan de slag.

Kapellen Steeg en Hoolst openen de deuren

Voor het eerst sinds hun langdurige restauratie openden kapellen Steeg en Hoolst in Balen opnieuw voor het brede publiek. Hiervoor werd een feestelijk openingsweekend georganiseerd met zaterdag een officiële opening voor genodigden en zondag een eerste opening voor publiek.
Hier werden bezoekers ondergedompeld in het restauratieproces en de geschiedenis van de kapelletjes, die al jaar en dag herkenningspunten vormen in Balen.

De Heilig Hartkerk in Winkelomheide

Bezoekers werden uitgenodigd voor een unieke en inspirerende rondleiding doorheen de Heilig Hartkerk in Winkelomheide. De rijke geschiedenis van het gebouw en de geloofsbelevenis die er plaatsvindt, werden belicht als inspiratie voor het hedendaagse leven met haar actuele obstakels en problematieken.

Pelgrimeren in eigen land langs de Via Monastica

In het spoor van de eeuwenoude pelgrimstraditie werd de gekende Via Monastica, een pelgrimsroute naar Compostela, voor een stukje gewandeld door een groot aantal wandelaars. Als hedendaagse pelgrims doorkruisten zijn de Kempen van Postel naar Meerhout!

In het fotoverslag nemen we je mee op pad!

Bedankt aan de vele bezoekers en deelnemers, maar ook de talloze organisatoren, die van Open Monumentendag opnieuw een groot succes maakten!