↓
Voor we uit te doeken kunnen doen hoe het project ‘Van Lei tot Cloud’ vorm kreeg, is het nodig kort de historiek van dit schoolerfgoed te belichten.
Bij de afbraak van de oude schoolgebouwen van GBS De Duizendpoot in 2020, moest de collectie schoolerfgoed van de oude zolder verhuizen naar een tijdelijke bewaarplaats. In samenwerking met Stuifzand en een groep geëngageerde vrijwilligers werd er door Lokaal bestuur Meerhout een traject opgestart om deze collectie te inventariseren. Het team van gedreven vrijwilligers inventariseerde de gehele collectie en gaf deze informatie en beeldmateriaal een plaatsje in de databank Erfgoedregister. Daarnaast kregen veel van de collectiestukken opnieuw wat zorg en liefde.
Dit brengt ons naar 2024. In februari 2024 ging de waardering van de collectie schoolerfgoed van start. Hiervoor werden ook erfgoedprofessionals gevraagd om bij te dragen.
Binnen GBS De Duizendpoot ontwikkelde bij de renovatie van de schoolgebouwen een nieuw erfgoeddepot, waar de collectie een nieuwe, veilige thuisbasis krijgt. Maar we kennen het allemaal wel, het schelle belgeluid dat de speeltijd aankondigt en het gevoel van achter de schoolbanken te kruipen. De schooltijd is herkenbaar. Deze schoolcollectie geeft deze herinneringen aan de eigen schooltijd weer tastbare vorm. Voor de vrijwilligers de collectie inpakken om te verhuizen naar het nieuwe erfgoeddepot op de schoolzolder, pakken ze er toch graag even mee uit!
De expo ‘Van Lei tot Cloud’ pakt niet alleen uit met schoolerfgoed dat bij velen herinneringen zal oproepen, maar belicht ook het harde werk dat de vrijwilligers gedurende een aantal jaar verricht hebben.
Op vier verschillende locaties in Meerhout worden vier deelcollecties uit de collectie van de Duizendpoot tentoongesteld. Biologievoorwerpen die je terugbrengen naar de lessen van toen, kan je terugvinden bij Den Doktoor. In Bezoekerscentrum Grote Netewoud stellen we natuur gerelateerde wandplaten en opgezette dieren tentoon. De taalspelletjes en een deel van het audiovisueel materiaal zal een plaats krijgen in de bibliotheek van Meerhout. In Woonzorgcentrum De Berk brengen we je terug naar het klaslokaal van toen en kan jij bijna echt opnieuw achter de schoolbanken kruipen.
Ook de bezoekers kunnen een bijdrage leveren. Aan deze vier mini-expo’s koppelen we een publiekswaardering. We nodigen bezoekers uit om zelf herinneringen toe te voegen aan de collectie. Zo brengen we niet alleen in beeld wat de vrijwilligers reeds gedaan hebben voor de collectie, maar koppelen we ook een gevoelswaarde aan de stukken. Bezoekers krijgen de kans een eigen betekenislaag toe te voegen.
Een bijhorende video geeft bezoekers een blik achter de schermen mee. De bezoekers krijgen een beeld van het inventariseren, digitaliseren, waarderen, inpakken en verhuizen. De zorg waarmee de vrijwilligers gedurende jaren de schoolcollectie onder handen heeft genomen.
Na de expo pakken de vrijwilligers de collectiestukken weer in en verhuizen ze naar het erfgoeddepot van de Duizendpoot. Daar wordt de collectie duurzaam bewaard voor de toekomst.
In de toekomst kan het erfgoed opnieuw gebruikt voor verder wetenschappelijk en educatief onderzoek. Dit is mogelijk door de collectie een nieuwe thuishaven te bieden op de school. Met behulp van een inventaris blijft de collectie makkelijk toegankelijk.